GLAS-IN-LOOD
Interesse in een glaswerk, of wil je liever een eigen ontwerp voorstellen?
Neem gerust contact met me op voor meer info!
METEEN BESCHIKBAAR
PRIJZEN
Elk glaswerk is uniek, handgemaakt en wordt volledig naar jouw wensen gemaakt.
Deze aanpak zorgt er echter ook voor dat de prijs wat kan variëren: hij is namelijk afhankelijk van verscheidene factoren (grootte van het glaswerk, grootte van de glasstukken, complexiteit van het werk, …).
Een richtprijs kan steeds meegedeeld worden. Eens het patroon vastligt, kan de effectieve eindprijs berekend worden.
VAN GLASPLAAT TOT ZONNEVANGER
Een glaswerk of zonnevanger is niet op één-twee-drie klaar, integendeel!
Van begin tot eind worden er een heleboel stappen doorlopen.
Sommige mensen hebben reeds een duidelijke visie van hoe hun glaswerk eruit hoort te zien, terwijl anderen liever samen wat brainstormen over een vaag idee. Het ontwerp van je glaswerk wordt in deze fase helemaal uitgewerkt tot je er tevreden over bent!
Van transparant tot ondoorzichtig, getextureerd of net heel egaal, één kleur of een mix van kleuren; de mogelijkheden zijn eindeloos! Niet gemakkelijk om te kiezen! In mijn atelier kan reeds een heus aanbod aan glas teruggevonden worden. Samen gaan we op zoek naar het glas dat jou het meest aanspreekt.
Upcycling is hier, indien mogelijk, trouwens een leuke extra: oud glas (gerecupereerd uit een oud dakvenster, café, …) dat anders op het containerpark zou belanden, geef ik graag een tweede leven!
Het ontwerp dat in stap 1 uitgewerkt en goedgekeurd werd, wordt in deze fase op de correcte grootte afgedrukt en voorzichtig op het glaswerk nagetekend.
Met mijn glassnijder en breektang ga ik vervolgens dapper te werk om alle stukjes heel voorzichtig uit te snijden. De ‘puzzelstukjes’ worden hier gemaakt!
Eens alle stukjes uitgesneden zijn, worden alle randen geslepen: dit gebeurt om de vormen nog wat te verfijnen, alsook om te zorgen dat er geen scherpe randen meer zijn.
In deze stap wordt het verschil tussen de Tiffany-methode en het (bekende) glas-in-lood duidelijk. Waar bij glas-in-lood het glas tussen loodprofielen wordt geplaatst, maakt men bij Tiffany gebruik van kopertape. Dit zorgt ervoor dat Tiffanywerken vaak een meer verfijnde uitstraling geven.
Elk glazen ‘puzzelstukje’ wordt voorzichtig omwikkeld door koperfolie, en stevig aangedrukt over het glas. Hier zal het tin zich later aan kunnen hechten.
Tijd om de puzzel te maken! Alle glasstukjes worden samengebracht, en het glaswerk wordt nu duidelijk zichtbaar.
Met een soldeerbout worden de verbindingen tussen de stukken glas voorzichtig dicht gesoldeerd, en wordt er een mooie ‘bolling’ op de naden opgebouwd. Deze bolling zorgt voor extra stevigheid, en is ook gewoon esthetisch mooier!
Het werk hangt intussen stevig aan mekaar. Na een reinigend zeepbadje is het tijd om de naden (indien gewenst) te patineren.
Bij het patineren ontstaat er een chemische reactie tussen de patinavloeistof en het metalen oppervlak (de gesoldeerde naden), wat ervoor zorgt dat je metaal zwart of koper kleurt.
Behoud je liever de originele zilveren soldeernaden? Dat kan natuurlijk ook!
Let op! De uitstraling van je zonnevanger kan heel erg veranderen, afhankelijk van de kleur van de soldeernaden (zilver, koper of zwart). Denk hier dus zeker goed over na!
Bijna klaar! Er rest ons alleen nog het werk op te blinken. De wax zorgt niet alleen voor een mooie glans, maar beschermt het glaswerk ook tegen oxidatie.
Nu is je glaswerk helemaal afgewerkt, en klaar om te stralen in jouw woning!